Vepřové výpečky se zelím

Vepřové výpečky se zelím
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    2 h 50 min
  • Porce
    5
  • Ready In
    3 hod

Kdo by neznal takovou klasiku jako jsou vepřové výpečky. Ve všech anketách o nejoblíbenější české jídlo se na prvních příčkách umisťuje právě pečené vepřové maso a zelí. To jest výpečky se zelím.

Vepřové výpečky se zelím se nejčastěji připravují z prorostlejších částí vepřového masa. První maso, po kterém byste měli sáhnout je vepřová krkovice nebo vepřová plec. Často se do pekáčku přidává také bůček, který je však o něco tučnější, a proto jej já osobně vynechávám. V každém případě je však důležité maso péct delší dobu při nižší teplotě a nakonec teplotu zvýšit a tím dosáhnout vypečené barvy.

Suroviny na vepřové výpečky

Suroviny na vepřové výpečky se zelím

Výpečky

  • 1 kg vepřové krkovice popř. mix s bůčkem
  • 2 bílé cibule
  • 6 stroužků česneku
  • lžička drceného kmínu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • pivo na podlití

Dušené bílé zelí

  • 1 sklenice sterilovaného zelí
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1-2 lžíce sádla (v krajním případě olej)
  • 50-70 g slaniny
  • 1 bílá cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • cukr, ocet na dochucení
  • sůl podle chuti

VIDEORECEPT

YouTube player

Postup přípravy vepřových výpečků se zelím

  • Nejprve se vrhněte na maso, opláchněte ho a nakrájejte na větší kostky o velikosti zhruba 4×4 cm. Maso dejte do pekáčku.
  • Nyní si oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli a česnek nakrájejte na plátky. Obojí promíchejte s masem. Nezapomeňte také přidat sůl, kmín a pepř, vše společně promíchejte. Já výpečky ještě podliju trochou piva.
  • Pekáček s okořeněným masem přikryjte poklicí nebo alobalem a dejte péct do trouby na 130°C na 2 hodiny. Toto je odhad na libovější masa, pokud pečete bůček, dejte mu klidně i o 30 minut víc.
  • Když se vám maso bude zdát vypečené, odkryjte ho, zvyšte teplotu na 200°C a dopékejte dalších 30-45 minut na barvu. Během dopékání jej párkrát promíchejte a podle potřeby ještě podlijte pivem.
  • DUŠENÉ ZELÍ: Zelí i s tekutinou vlijte do hrnce, přidejte kmín a sůl a vařte cca. 25 minut. Zvlášť v kastrůlku si rozehřejte sádlo a na něm orestujte cibuli se slaninou (obojí na kostičky) dozlatova. Zasypte hladkou moukou, 2 minutky prosmažte a poté vmíchejte do kastrůlku se zelím. Vařte dalších 10 minut do zhoustnutí a výslednou chuť dolaďte cukrem a octem.
  • Hotové výpečky podávejte k dušenému bílému zelí a bramborovým knedlíkům. Doplňte jídlo o studené pivo a nasadíte mu korunku.

Chutnaly vám vepřové výpečky? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Vepřové výpečky

Dušené bílé zelí

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Jana.Hrozna

      Dělala jsem společně s bramborovým knedlíkem a výborné. Nemám co vytknout a to zelí to je ráj.

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..